‘THE CONTEMPORARY GATE’ İSİMLİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK YAPILAN ÇALIŞTAY, BAŞARI İLE TAMAMLANDI

Yakın Doğu Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, İç Mimarlık Bölümünde, 09-11 Mayıs 2018 tarihleri arasında  ‘The Contemporary Gate’ isimli öğrenci çalıştayı, 200 kişilik İç Mimarlık öğrencisi ve İç Mimarlık eğitmen kadrosunun katılması ile düzenlendi. Çalışma, çağdaş sanatın başlangıcı olan 20. Yüzyılın başından 21. Yüzyıla kadar süren süreçteki gelişen sanat akımlarını ve bu akımların savunularını ele almıştır. Öğrenciler gruplar halinde seçmiş oldukları bir sanat ülubuna göre mekan ve kostüm tasarımı yaparak, çalıştay sonrasında üretilen ürünleri hazırlamış oldukları kendi tasarımları olan zaman tünelinde defile ile sunmuşlar ve çalıştayı tamamlamışlardır.

Üç gün boyunca süren çalıştay bünyesinde organize edilen eğitim programına, Kıbrıslı ünlü moda tasarımcısı Zerrin Akıncı davet edildi. Zerrin Akıncı düzenlenen konferansta modadan, tasarımcı kimliğinden, tasarım sürecinden ve kendi markası olan ‘madebyZA’ yı izleyicelere anlatmış, sunum sonrası, çalıştayın gerçekleştiği Mimarlık Fakültesi bahçesine gidip, kostüm tasarımı çalışması yapan öğrencilerle bire bir ilgilenerek onlara tavsiyelerde bulunmuştur.

Çalışma, İç Mimarlık dersleri olan, ‘İç Mimarlık Kuramları’, ‘Mobilya Tasarımı’ ve ‘Ürün Detaylandırma’ dersleri öğrencileri ile yürütülmüş, çalıştay ana teması, ders kapsamlarına uygun olabilecek şekilde yönlendirilip eğitimin bir parçası haline getirilmiştir.

Kuramların tasarımda, farklı disiplinlerde yaklaşımları…

‘İç Mimarlık Kuramları’ dersi yürütücüsü, öğretim görevlisi Hasan Altan, ders kapsamında her sene gelenekselleşen bu gibi aktivitelerin sonuncusu olan çalıştayın, hem öğrenciler hem de kendisi için çok eğlenceli, eğlenceli olduğu kadar da eğitici olduğunu belirtti. İç Mimarlığın da tıpkı diğer sanat dallarında olduğu gibi zaman ve kuram parametreleri arasında değişim gösterdiğini vurgulayan Altan, İç Mimarlık öğrencilerini ‘Moda’ gibi sanatın farklı bir disiplininde çalıştırılmalarının, sanata bakışı ve yaklaşımları açısından çok yararlı olduğunu söylemiştir.

Sanatsal üslupların mekana aktarımı….

‘Mobilya Tasarımı’ dersi yürütücüsü, öğretim görevlisi Özge Mercan, üslupların verilen sınırlar dahilinde, öğrencilerin hayalgüçleri doğrultusunda 20 farklı üslubu yansıtan, 3mx3mx3m ebatlarındaki küplerin içerisine mekansal geçitler yaratmalarının beklendiğini belirtmektedir. Öğrencilerin gruplar halinde çalışarak ortaya yeni fikirler koyabilmenin hazzının yanısıra baz almış oldukları dönemi kavrayarak tasarladıkları mekanların, gün sonunda bir araya getirilerek dönemsel geçitleri oluşturmalarının, hem eğitici hem de eğlenceli bir festivale dönüştüğünü ifade etmektedir.  Bu biçimdeki çalıştayların, görmüş oldukları İç Mİmarlık eğitimini pekiştiren önemli aktiviteler olduğunu ve gelenekselleşmesi gerektiğini vurgulamaktadır.

Tasarımın detaylarda çözümü….

‘Ürün Detaylandırma’ dersi yürütücüsü, öğretim görevlisi Çağla Beyaz, verilen çalışmaların uygulamasının, öğrencilerin dönem boyunca almış oldukları Ürün Detaylandırma dersindeki çözümleri, uygulamaya dökmelerine imkan vermis olduğunu belirtmektedir.  Tüm çalıştay boyunca, mekanları oluştururken ortaya çıkan detayların çözümlerinin, teoridekinden farklı biçimde, pratik hayatta anında çözüm üretilmesi gerektiğini öğrencilere gösteren bir çalıştay olduğunu söylemektedir.  Çalıştayın, bir grup çalışması kapsamında yapılmasının, öğrencilerin ileriki meslek hayatlarında onlara katkıda bulunacağını ifade etmektedir.