“Kyrenia Old Harbour Streets” Workshop / “Girne Eski Liman” Çalıştayı

M.Ö.10.yüzyıl…Peleponez den gelen Akalar Ege bölgesinden bölgesinden küçük topluluklar akdenizin ortasında bir ada bulurlar…derken Bizanslılar bu güzel kara parçasını savunmak üzere koruma teknikleri yapmaya başlarlar… haklıdırlar aslında Lüzinyanlar ve Venedikliler de bu kara parçasını keşfetmiştir, limana yapılar yaparlar, keçiboynuzu anbarları olarak. Korsanlar, kılıçlar, yelkenli teneler ada etrafında kol gezmektedir.

Şimdi Girne olarak adlandırdığımız kent, Roma’lılarca Corineum olarak adlandırılmış, zaman içinde ve de Türk dilinde Girne olmuş.

İşte bu kentin limanında, korsanların Romalıların, Anadolunun, Osmanlının gezdiği sokaklarda son sınıf öğrencileri olarak gerçekleştirdiğimiz workshopta amacımız, tarihi miraslarımıza sahip çıkarak, bu tarihi değerlere uygun, kullanıcılar için de işlevsel olan mobilya tasarlamamızdı. Öncelikle çalıştayın işleyişi hakkında bilgi vermek isteriz; bu çalıştay üç günlük kısa bir süreyi ve sekiz ayrı grup çalışmasını barından bir çalıştaydı, bizler ilk gün sabahtan Girne Harbour’da buluşarak saha analizine başladık, saha analizlerimizi yaparken workshop yürütücü hocalarımız bizlere yapıların dağıtımını yaptılar, sonrasında bizlere verlen yapıların cephe çalışmaları için ölçülendirmeleri yaptık. Yapıların cephe ölçülendirmesini bittikten sonra yakın çevre ile beraber yapıların cephe skeçlerini çizdik. Her bir grup kendi arasında iş paylaşımı yaptığından dolayı, işler ekip ekip yapılmıştı bu sayede daha düzenli ve hızlı şekilde ölçülendirme ve skeç işleri bittikten sonra grupça oturup mobilya tasarımımız hakkında tartışmalar yaptık.

Ortaya çıkarmak istediğimiz tasarımımızın bir çok yönden işlevsel, oranın tarihine uygun fakat aynı zamanda da modernliğe sahip olması gerektiğini düşündük. Bu düşüncelerimizi grupça araştırmalar yaparak ve skeçler çizerek destekledik. Bu skeç çalışmaları sonucunda workshop yürütücü hocalarımızdan kritikler ve fikirler alarak tekrardan kendi aramızda beyin fırtınası yaptık ve Girne Liman bölgesinden ayrıldık.

İlk günün sonunda üçüncü boyut çizimleri ve animasyon için tekrardan bir araya gelerek çalışmaya devam ettik. Bu çalışmaları yaparken bir sonraki gün yapacağımız maket ve poster çalışmaları için tartışmalar yaptık ve kendimize program oluşturarak bir işleyiş çizelgesi hazırladık.

İkinci gün bölümde bir araya gelerek, bir önceki akşamdan yarım kalan çizimlerimizi tamamaya başladık aynı zamanda poster için format/şablon hazırladık. Workshop yürütücü hocalarımızın bizlere maket yapmamız için malzemeleri vermesi üzerine maket için çalışmalara başladık. Bir yandan bizlere verilen binaların kütlelerini ve cephelerini 1/50 ölçekte yaparken, bir yandan da 1/10  ölçekte mobilya maketimizi yapmaya başlamıştık. 1/50 kütle maketlerimiz için yapmış olduğumuz photoshop cephe boyamasının sonuçlanmasının ardından baskısını alarak kütlemize yapıştırdık.

Yaptığımız 1/10 mobilya maketinden, tasarımımızın eksik olduğunu farkettik ve bunun sonucunda tekrardan grupça bir araya gelerek yeniden bir mobilya tasalamak için fikir alışverişleri ve skeçler yaptık. Yaptığımız skeçler sonunda mobilyanın üçüncü boyut çizimlerini ve lazer kesim çizimlerini hazırladık.

Üçüncü gün sabahtan lazer kesimi hazır olan mobilya parçalarımızı alarak güne başladık. Lazer parçaları bir araya getirmek ve posteri sonlandırmak için bölüme geçtik. Bölüme geçtiğimizde grup arkadaşlarımızdan render ve animasyon ekibi kendi işlerini sonlandırmak için biraz daha hızlı çalışmaya başladılar, maket grubu da aynı zamanda dün çoğu biten 1/50 ölçekte kütle maketlerini yakın çevresiyle beraber bitirdikten sonra mobilyanın 1/10 ölçekte maketini yapmaya başladılar.Bu

sırada tüm renderlar son bulmuştu ve poster ekibi poster yapıyordu, gerekli açıklamaları yazdıktan sonra da posteri sonlandırmıştık. Sunuma hazır olan paftaların çıktısını aldık ve tüm çalışmaları bitirdik. Toplamda 8 ayrı grup olarak çıkan çalışmaları bir araya getirdik ve değerli hocalarımızın yardımıyla sergi için hazırladık.

Bu workshop bizce, eğlenceli şekilde bir konuyu aşılamak için yapıldı diye düşünmekteyiz, çünkü workshop boyunca yaptığımız araştırmalarda da, yaptığımız tartışmalarda da, hocalarımızdan aldığımız kritiklerden de anladığımız tek bir sonuç vardı; tarihi değerlere sahip çıkmamız, bu tarihi miraslarımızı korumamız gerektiğiydi. Ve aslında bu yapılmış olan workshop, bizim bu dönem almış olduğumuz “Tarihi İç Mekanların Korunması: Tarih ve Kuram” dersinde işlemiş olduğumuz konuları pekiştirerek, üzerine daha çok araştırma yaparak uygulamaya dönüştürdüğümüz bir workshoptu ve bizler teorik olan dersimizi uygulamalı olarak daha iyi anladık.

30 yüzyıl boyunca birçok toplumun içinde çeşitli aktiviteler gerçekleştirdiği bir alanda, duygularımızı çok da açıklayamadığımız bu workshopta bulunmak bizlere güzel bir deneyim kazandırdı. Bundan sonraki workshoplarda da giderek artan deneyimler kazanacağımızı bilmenin mutluluk ve heyecanını taşıyarak devamını sabırsızlıkla bekliyoruz.Workshop boyunca bizi yönlendirerek yardımcı olan, bizlere yeni bilgiler katan değerli hocalarımıza ve emeği geçen öğrenci arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz.

Berkay USLUER, Kardelen BOSTANCI